TaruJousia

18 tuntia elämästäni

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusi ylijohtaja Juhana Vartiainen haluaisi lyhentää kotihoidontukea. Hän kuvaa kotona pienten lasten kanssa olemista ihanaksi velttoiluksi, jota kaikki haluaisivat tehdä veronmaksajien rahoilla mahdollisimman pitkään. Sen enempää puuttumatta asian taloudelliseen puoleen, mutta sitäkin enemmän ottaen kantaa ihanan velttoilun puoleen, julkaisen tämän otteen päiväkirjastani pikkulapsiperheessä 18 tunnin ajalta.

 

Torstai

 

Klo 03.00 molemmat vauvat heräävät yhtä aikaa syömään. Mies syöttää toisen vauvan, minä toisen.

 

Klo 4.30 Esikoinen itkee omassa huoneessaan. Menen hänen viereensä nukkumaan Hän haluaisi pois sängystä, mutta rauhoittuu melko pian.

 

Klo 05.30 herään vauvojen itkuun viereisessä huoneessa ja niin herää esikoinenkin. Esikoinen ei kuitenkaan onneksi halua vielä herätä vaan jatkaa uniaan. Poistun toiseen huoneeseen miehelle syöttöavuksi.

 

Klo 6.45 E itkee ja esikoinen herää. Hän on pahantuulinen herätessään. E nukahtaa kainalooni. Mies vaihtaa esikoiselle vaipan ja päivävaatteet. R on nälkäinen. Nousen antamaan hänelle rinnasta maitoa. Lykkään hänet miehelle vessassa käynnin ajaksi. Mies vaihtaa hänelle vaipan ja jatkaa sen jälkeen esikoisen kanssa ruokailua.

 

Klo 8.30 Mies on mennyt R:n kanssa nukkumaan. Minä alan pukea esikoista viedäkseni hänet hoitoon. E on nyt vuorostaan nälkäinen. Lämmitän maidon ja aloitan syöttämisen. Mies jatkaa esikoisen pukemista. Annan nälkäisen E:n miehelle, puen itselleni ja lähden viemään esikoista naapuriin hoitoon.

 

Sunnuntai

 

Klo 06.15 esikoinen herää. Hänellä on ollut levoton yö ja kuulostaa hieman flunssaiselta. Nostan hänet pois pinnasängystä. Hän ei pysty kävelemään. Lapsi ei itke, mutta ei voi kävelläkään kuin seinistä kiinni pitämällä. Toinen jalka on kipeä. Vaihdan hänelle vaipan ja päivävaatteet. Aivan kuin vaippa olisi vähän fuskannut. Vaihdan myös lakanat hänen sänkyynsä. Jalka jää mysteeriksi, vielä emme ainakaan lähde lääkäriin. Pumppaan rinnat tyhjäksi sähköisellä maitopumpulla yön jäljiltä. Nukuin esikoisen huoneessa loppuyön häntä hyssyttelemässä enkä ole imettänyt. E ei syö rintaa, joten hän saa ainoastaan pumppaamalla äidinmaitoa.

 

Klo 7.15 E herää kovasti itkien tapansa mukaisesti. Hän ei kuitenkaan vaikuta nälkäiseltä. Annan esikoiselle aamupalaa. Etsin uuden kantorepun kaapista ja opettelen sen käytön pikaisesti. Laitan Een kantoreppuun, jossa hän rauhoittuu, mutta parkaisee välillä kovasti. Hän saa rautalisää, joka aiheuttaa mahakipuilua. R ei saa rautalisää. Hänellä vaikuttaa olevan kaikin puolin vähemmän tuskaa tässä elämässä. E:n itku on muuttunut nälkäitkuksi. Lämmitän hänelle maitoa. Myös R on herännyt nälkäisenä itkien. Mies lämmittää hänelle maidon. Mies alkaa syöttämään R:ää, minä E:tä. Kuljen samalla esikoisen perässä. Hän kaivaa roskiksesta roskia, kun hetkeksi silmä välttää.

 

Klo 8.15 Keitän kahvia, joka keskeytyy itkuun. Hyssyttelen E:tä. Mies jatkaa kahvinkeittoa. Syön aamupalan E:tä samalla kantorepussa pitäen. R alkaa itkeä. Mies laittaa hänet vauvojen koliikkikeinuun. R oksentaa hetken kuluttua.

 

Klo 9 Kirjoitan tätä. Samalla käyn nostamassa R:lle tuttia keinussa, käyn välillä kävelemässä, jotta E:n itku rauhoittuu, kerron esikoiselle, ettei tämä pääse nyt tietokoneelle, koska äiti kirjoittaa koneella. Huomaan, että esikoiselle on tullut kakka vaippaan.

 

Klo 9.15 alan valmistautumaan toiseen jumppaani raskauden jälkeen. Appiukko tulee lapsenhoitoavuksi siksi aikaa.

 

Klo 9.30 Minun pitäisi olla jo menossa, appiukkoa ei vielä näy ja kaikki kolme lasta itkevät. Esikoisen laitoimme poikkeuksellisesti unille annettuamme hänelle ensin kipulääkettä. Vaihdan vielä ennen lähtöä vaipan E:lle. Mies hyssyttelee R:ää.

 

Klo 11.30 Tulen kotiin. Appiukko pitää sylissään R:ää, mies E:tä ja esikoinen on juuri herännyt uniltaan. Annan esikoiselle vettä ja menen suihkuun. Esikoinen alkaa itkeä perääni. Hänkin haluaisi suihkuun. Todellisuudessa hän ei suostu käymään suihkussa koskaan. Hän käyttää vain ammetta.

 

Klo 12.00 Tulen suihkusta. Annan esikoiselle ruokaa. Appiukko alkaa syömään hänen kanssaan. Vaihdan R:lle vaipan, puen hänelle ulkovaatteet ja laitan vaunuihin ulos nukkumaan. Mies syöttää E:tä, vaihtaa hänelle vaipan, pukee ulkovaatteet ja laitan myös E:n ulos nukkumaan.

 

Klo 12.30 Mies lähtee kauppaan. Esikoinen jää itkemään isän perään. Appiukko alkaa leikkiä esikoisen kanssa. Minä lämmitän pinaattikeittoa ja syön. Syömisen jälkeen vaihdan esikoiselle vaipan ja leikin hänen kanssaan. Appiukko keittää kahvit. Menemme esikoisen kanssa ruokapöydän äärelle juomaan ja syömään kakkua. Kahvin jälkeen soitan Terveystaloon ja varaan esikoiselle lääkäriajan iltapäivälle. Hän nilkuttaa edelleen ja nenäkin on aivan tukossa. On varmasti hyvä tarkistaa korvat mahdollisen tulehduksen vuoksi. Laitan astianpesukoneen pyörimään. Tyhjennän kuivausrummun.

 

Klo 14.00 Mies tulee kaupasta, puramme kauppakassit. E herää nälkäisenä. Syötän hänet. Appiukko lähtee kotiin. R herää nälkäisenä, syötän hänet. Mies laittaa ruokaa. Viihdytän esikoista ettei hän ole miehen tiellä, nostan samalla tuttia vauvoille ja pyyhin R:n oksennuksia. Syömme miehen ja esikoisen kanssa.

 

Klo 15.45 Alamme tekemään esikoisen kanssa lääkäriin lähtöä. Kuljetan R:ää sylissä ympäriinsä. Laitan E:n vauvojen koliikkikeinuun, johon hän nukahtaa.

 

Klo 16.15 Lääkärireissu ja apteekissa käynti. Esikoisella on korvatulehdus molemmissa korvissa, kolmannen kerran tänä vuonna. Jalka on mysteeri, mutta se on jo selvästi parempana kuin aamulla.

 

Klo 18.30 Palaamme kotiin. Mies antaa esikoiselle iltapalan. Nostan sitterissä olevalle R:lle ja koliikkikeinussa olevalle E:lle tuttia samalla kun raivaan asuntoa leluista, nenäliinoista, lehdistä ja vaatteista sen aikaa, kunnes joudun ottamaan levottoman R:n syliin. Hän rauhoittuu, mutta E aloittaa kovan itkun. Vaihdan hänet syliin ja kirjoitan tätä E sylissä. Samalla mietin, että vauvoillekin on varattava lääkäriaika korvien tarkastukseen. He ovat vastikään parantuneet flunssasta.

 

Tiistai

 

Mainittakoon, että mies on aloittanut eilen työt 2 kk vanhempainvapaan jälkeen.

 

Jotta saan vuorokauden täyteen tässä päiväkirjassa aloitan kohdasta ilta.

 

Klo 18.45 Mies syöttää molempia vauvoja vuorotellen ja yhtä aikaa. Ne huutavat kurkku suorana ruokaa. Minä annan esikoiselle iltapalaa ja lääkkeitä. Mies antaa myös toiselle vauvalle antibioottia. Hänellä todettiin tänään lääkärissä myös korvatulehdus. Esikoisen iltapalan jälkeen luen hänelle hetken kirjoja, joita hän tuo minulle luettavaksi. Pesen häneltä enimpiä likoja pois ennen nukkumaanmenoa, vaihdan yövaipan ja yövaatteet. Mies leikkii vielä hetken hänen kanssaan. Minä keinutan jalalla sitteriä, jossa R nukkuu ja nostan E:lle tuttia, kunnes katson parhaaksi ottaa E:n syliin. Heillä molemmilla on kipuilua.

 

Klo 19.30 Laitan esikoisen sänkyyn. Hän vaatii jäämään lattialle hänen viereen nukkumaan. Tämä on uusi tapa, jonka hän on vastikään oppinut. Aikaisemmin hän on jäänyt yksin huoneeseensa nukkumaan. Mies jää hänen viereen, kunnes hän nukahtaa. Sillä aikaa minä pyrin pitämään vauvat hiljaisina. R nukahtaa sitteriin ja menen vaihtamaan E:lle vaipan. R herää itkien kesken vaipanvaihdon. Otan E:n ja vaipan kainaloon ja säntään keinuttamaan R:n sitteriä ettei esikoisen nukahtaminen vaikeutuisi itkun vuoksi. R nukahtaa uudelleen. Jatkan vaipan laittamista E:lle. E vaikuttaa vielä hieman nälkäiseltä. Lähden hänen kanssaan keittiöön laittamaan tuttipulloon maitoa, jota syötän hänelle hetken, kunnes R herää taas itkemään.

Lopetan syöttämisen ja säntään keinuttamaan sitteriä. E vaikuttaa saaneen riittävästi ruokaa.

 

Klo 20 Mies tulee esikoisen huoneesta ja alkaa syöttämään R:ää. Minä laitan itkeskelevän E:n kantoreppuun, johon hän nukahtaa ja alan kirjoittamaan tätä. E herää välillä lujasti itkien, mutta rauhoittuu, kun kävelen hetken.

 

Vauvat ovat tänään 2 kk ja 1 viikon ikäisiä. En muista mitään kuluneesta 2 kuukaudesta. Niinpä ajattelin kirjoittaa vuorokauden verran elämäämme muistiin. Tämä jää nyt hieman vajaaksi vuorokaudesta, mutta armahdan itseäni siltä osin.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kotihoidontuki pientää kuntien päivähoidon painetta, joten se taitaa säästää enemmän kuin ottaa.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Ari, kyllä näin on. Päiväkotihoito tulee kunnille merkittävästi kalliimmaksi. Moni muukin Vartiaisen ehdotus tulisi aivan varmasti pitkässä juoksussa kalliimmaksi. Tehokkuus voi tulla kalliiksi, hyvinhyvin kalliiksi.

Heikki Kosalainen

Kukaan maksajahan ei ole tilannut työpäivääsi, vaan olet itse tilaaja miehesi kanssa. Miksi muiden kuin tilaajien, pitäisi maksaa työstä, jota ei ole tilannut?

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Onko Kosalaisella eläkepäivät ja eläke tilauksessa? Jos on niin Kosalainenkin on tilannut tässä blogitekstissä kuvatun työpäivän.

Heikki Kosalainen

En ole tilannut, joten vastauksesi ei toimi. Olen itse säästänyt eläkkeeni.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Kosalainenkin kuitenkin vanhenee eikä pysty enää työtä tekemään. Siitä huolimatta Kosalainen tarvitsee ruokaa, terveydenhoitoa ym. ellei nyt synny lapsia ei kukaan ole huolehtimassa, että Kosalainen vanhuuden päivinään saa kaiken tarvitsemansa ja että apteekin hyllyllä on tavaraa

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vartiainen on ollut jonkun aikaa töissä Ruotsissa. Nyt hän purkaa Ruotsissa oppimansa suomalaiseen tapaan suoraan ulos suustaan.

Nämä samat asiat sanotaan Ruotsissa kierrellen ja kaarrellen kauniisti. Ruotsalaisihan kuolee enemmän kuin syntyy. Ruotsin väkilukun kasvua pitävät yllä siirtolaiset. Ruotsalaisen perheen ihanne lapsiluku kaksi lasta ei riitä uusintamaan väestöä. Taustalla kummittelee raaka tosia-asia perhe pärjää juuri ja juuri kanhden ihmisen palkalla.

Ruotsissa huipentuu länsimainen riistokapitalismi sosiaaliliberalismin kuorrutuksessa. Riistokapitalismin ruotsalainen versio riistää omaa kansaa. Miten lienee Suomessa asioiden laita?

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Tähän voisi tuoda suomalaisenkin lastenhoidon ja kotihoidontuen historiaa hieman muistutukseksi siitä, miten maailma on muuttunut ja mistä kotihoidontuessa on kyse http://tarujousia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104825-...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oliskohan tuo historia ihan noinkaan kuin kuvaat sitä plokissasi?

Monet tapaamani ns. kaupunkilaispojat väittävät, että ainakin Ruotsissa 1970-luvun alussa tuli pieni perhe toimeen yhdellä palkalla. Nykyään tekee tiukkaa tulla toimeen kahdella palkalla, jos kyse on lapsiperheistä.

Tämä on vain pelkkä ns. kadun miehen mielipide. Kirjaviisaat saavat väittää, mitä haluavat.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Suomessa on tarvittu kaikki liikenevä työvoima jälleenrakentamiseen ja sotakorvausten maksamiseen. Ei meillä ole ollut varaa jättää puolta väestön työkykyisestä kansanosasta (naisia) kotiin hoitamaan lapsia.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa